Litteratur: Vardagar 2

Ulf Lundell skriver enligt devisen att det som är värt att sägas är värt att upprepas. Vardagar 2 är mer av samma, en fortsättning på de dagboksblad som Lundell lika opretentiöst som gripande formulerade i 2018 års sammanställning.

Ulf Lundell skriver enligt devisen att det som är värt att säga är värt att upprepas. Vardagar 2 är mer av samma, en fortsättning på de dagboksblad som författaren opretentiöst men gripande formulerade i 2018 års sammanställning. 

Här är såväl tonläge som formspråk bekant. Det är ett raljerande kring livets lilla och stora, luftigt formulerat och för det mesta rasande underhållande.

Visst är också den här delen av Vardagar en självupptagen historia, det hör ju till sakens natur. Men den öppna bokens anslag bidrar också till att säga någonting mycket direkt och ocensurerat om det mänskliga psyket, om avskildhet och längtan och om komplicerade tider som blir allt mer frustrerande att navigera i. 

Det bor en intimitet i svadan förstås, en blick rakt in i livet på den offentliga personen men också den i stora drag mycket private Ulf Lundell som lever sin lunk och förmodligen inte upplever den som mer anmärkningsvärd än någon annans. 

Nog saknar Vardagar 2 somligt av den gripande laddning som fanns i föregångarens skildrande av förlust, förnekelse och acceptans. Men romanen bär alltjämt sin egen tyngd på starka armar, nöjd med att vara lika mycket vardagsfilosofi som aktiv protest mot stagnationen. 

Mark Andersson

Ulf Lundell – Vardagar 2, 672 s. Wahlström & Widstrand, 2019.