Musik: In heaven

Det fanns en tid då Strand of Oaks var ett enda hedonistiskt rockskepp som Tim Showalter fatalistiskt styrde över synthstänkta och stormiga hav. Sedan blev tillvaron uppenbart mer ordnad och musiken började låta därefter, lite äldre och visare men också mer tillrättalagd.

In heaven korrigerar alltjämt somligt av föregångarens mest omedelbara snedsteg. Showalter hittar sund balans mellan biografi och fiktion och eliminerar därmed det mesta av det romantiserade och självupptaget mjäkiga ältandet kring musikens övervärldsliga seger över vardagen.

Istället litar artisten på sångernas inneboende bärkraft utan att skriva lyssnaren på näsan om dess förträfflighet. Han hittar tillbaka till ett mer avskalat och muskulöst berättande som genom att korsa den tidiga karriärens naivistiska folktoner med det bästa av senare års arenarocksposer tar genvägen till hjärteroten.

Det låter rökmaskin och jeansväst i replokalen och som att allt står på spel, åtminstone till imorgon bitti då väckarklockan på nytt ringer till förskola och stämpelkort.

Mark Andersson

Strand of Oaks – In heaven (Thirty Tigers/Border)

Utvalda spår
Somewhere in Chicago, Sunbathers, Easter, Sister Saturn, Carbon.

Lyssna också på
Songs Ohia – Magnolia Electric Co.
The War On Drugs – Lost in the dream
My Morning Jacket – Circuital