Musik: O come all ye faithful

M.C. Taylors sånger är som en mugg glödgat vin för trötta och nötta själar. Han skriver musik som förmår låta lika arkaisk som samtida, där andligheten är profan och mysticismen tillåts tränga in i vardagens upstyltade ramverk.

Att Hiss Golden Messenger förr eller senare skulle släppa en julskiva känns således alldeles självklart. På Come all ye faithful varvar Taylor traditionella julsånger, med ett knippe färska kompositioner och omskrivningar av klassiska rocksånger som inte självklart kan fogas in i tematiken men bär dess budskap i sitt livsblod.

Det låter i mångt och mycket precis som man kan tänka sig, hemtamt och folkigt i avskalade formuleringar som mjukar upp och bjuder in men också tar fasta på festhelgens monumentala nedstämdhet. 

De egna sångerna är trygga men ospännande. Allra finast låter det istället när Taylor tar ner O come all ye faithful till hudnära melankoli, skruvar om Spiritualizeds Shine a light till stilla vaggvisa och gör John Fogertys As long as I can see the light som en gnistrande och löftesrik viskning innan den sena nattens sista kol brinner ut till aska.

Mark Andersson

Hiss Golden Messenger – O come all ye faithful (Merge/Playground)

Utvalda spår
Shine a light, O come all ye faithful, By the lights of St. Stephen, As long as I can see the light.

Lyssna också på
Vince Guaraldi – A Charlie Brown Christmas
Jacob Miller – Natty Christmas
Bob Dylan – Christmas in the heart