Musik: Something more than free

Jason Isbell må vara en av den unga americanans mer framstående förgrundsfigurer, men handen på hjärtat inte den mest kvalitativt konsekventa av låtsnickrare.

Idel guldkorn med The Drive-by Truckers har följts av brådmogna soloförsök, men också strålande kraftsamlingar på de senaste två albumgivarna Here we rest och Southeastern.

Som ett mer lyckligt syskon till en tämligen makalös albumföregångare, ser Something more than free Jason Isbell ta allt större steg mot ett litterärt berättande som vågar sträcka sig långt bortom det privata och dess, för all del brustna fördämningar.

Den musikaliska spännvidden är här bredare än sist. Fritt och fläckfritt blandar artisten country med soul och några stänk välkomnande, om än alltför finslipad heartland-rock.

Det är en hantverksmässigt oklanderlig historia – föredömligt sjungen och musikaliskt elegant, men också smått definitionslös. Merparten av sångerna här må vara vackert skisserade, men de äger en trubbighet och en distraherande distans, såväl i berättandet som i det musikaliska köttet.

Här finns guldkorn förstås, som det snygga titelspåret, en rakt rockande 24 frames och de stilla reflektionerna Flagship och The life you chose. Men Something more than free förblir alltjämt ett stycke vuxen countryrock som hade mått bra av ett mindre pragmatiskt komponerande.

Mark Andersson

Jason Isbell – Something more than free (Southeastern Records/Border)