Musik: How ill thy world is ordered

Hyperproduktive Daniel Romanos oeuvre följer en logik lika spretig som hans lynne. Å ena sidan består den av någorlunda traditionella albumsläpp utkomna med sisådär ett års mellanrum, å andra av mer obskyra produktioner i den digitala sfären där brokigheten tillåts att stå i full blom.

Av de sistnämnda har Romano coronaåret 2020 spottat ur sig hela åtta album, bland annat en lika vansinnig som briljant och metakontextuell omtolkning av Bob Dylans Infidels, och ett oväntat återfall till den tidiga karriärens countryutflykter.

Vilken annan artist som helst hade sannolikt varit tömd efter en sådan urladdning. Men för Daniel Romano tycks föregångarna blott ha varit en uppvärmning iför nya How ill thy world is ordered.

Här kokar Romano ihop många av infallen från årets föregångare till infallsrisk rock med hög explosionsrisk. Det är glammigt och fnittrigt, som ett T.Rex uppumpat på Hazlewoodska steroider.

Överrumplande och karismatiska sprakar sångerna här av outtröttlig upptäcktslystnad och adrenalinstinna utbrott, där Romano balanserar elegant på gränsen mellan akademiskt skarpsinne och rockens allra mest dumdristiga infall. Det ljuder rakt igenom ljuvligt.

Mark Andersson

Daniel Romano’s Outfit – How ill thy world is ordered (You’ve changed/Border)

Utvalda spår:
Amaretto and coke, First yoke, Green eye-shade.

Lyssna också på:
Angelheaded Hipster: The songs of Marc Bolan & T.Rex.
– The Replacements – Let it be
– Daniel Romano’s Outfit – Do (what could have been) Infidels by Bob Dylan & The Plugz