Musik: Tiltad

Efter år av Weill- och Waits-flirtar och öststatliga vagabondfärder hittar Andi Almqvist slutligen hem, till Malmö och skånskan. Det är en välkommen växling som skänker artistens redan välljudande musik ytterligare tyngd.

Almqvist har förvisso alltid ägt förmågan att med små medel frammana trolska stämningar. Influenserna har varit uppenbara, men artisten har förmått balansera på rätt sida de musikaliska pastischerna. Att lyriken har svävat mellan det underfundiga och det tämligen tarvliga har å andra sidan skapat en väl distraherande diskrepans mellan uttrycken.

När engelskan nu byts mot svenska är det som att de sista pusselbitarna faller på plats. Här finner Almqvist en okonstlad närvaro som sömlöst integreras i det sparsmakade men ömsint frammejslade musikaliska köttet

Tidigare vädrade Kirseberg är en sagolikt trasig julsång, Akta er för Jenny och Röda rummet återkopplar snyggt till framträdande stycken ur artistens katalog, Inga pengar låter som Wilmer X lössläppta i en stålverkstad.

Det är alla utmärkta kompositioner, liksom det mesta här delikat komponerat och lyriskt stringent.

Mark Andersson

Andi Almqvist – Tiltad(Rootsy)