Musik: My piece of land

I sitt amalgam av radiovänlig pop och jordig americana ville Amanda Shires Down fell the doves stundtals mer än det mäktade med. Nya My piece of land är en mindre förställd historia. Det gör Shires musik gott.

Här ryms raka och okonstlade skildringar av liv – det levda och det växande. Det är sånger skulpterade med jordnära tonspråk, utan givna brännpunkter, men formulerade med påtaglig självklarhet och närvaro.

Shires äger förmågan att med små medel, och på föredömligt kort tid, författa rika narrativ i speglingar av mänsklig närhet och djup kärlek. Men hon väjer heller inte för att återge osäkerheten inför livets nya skeden. Det är kvaliteter som växer sig stora i spår som Harmless, fina Pale fireSlippin’ och den hjärtliga Nursery rhyme – sånger som under Dave Cobbs lyhörda översyn rymmer en botten djupare än vad den lätt anspråkslösa första anblicken skvallrar om.

My piece of land är en halvtimmeslång studie i innerlig och förvånansvärt slitstark americana, som räcker klart längre än sin speltid.

Mark Andersson

Amanda Shires – My piece of land (Amanda Shires/BMG)