Musik: Rolling golden holy

Bonny Light Horsemans alldeles lagom finkänsliga hantering av månghundraåriga folksånger resulterade i en påfallande lyssningsvärd debut. Uppföljaren består av enkom nykomponerat material men handlaget känns igen – det är akustiskt, luftigt och harmonistarkt, men också mer popbestruket än sist.

Den tonala skiftningen är inte nödvändigtvis av ondo. Med axlarna fria från historiskt ok träder trion in i lättsamhetens ljus. Kompositionerna tycks rinna ur deras fingrar, det låter samtidigt bekvämt och verkningsfullt, så som minsta ansträngningens prestation plägar göra när grundkompetensen är högre än genomsnittet.

Sannolikt är det också gruppens individuella duglighet som här stundtals ligger den i fatet (Anaïs Mitchell har gjort en av årets kanske starkaste album, Josh Kaufman är en konstant kvalitetsgarant inom samtida americana), ty den sorglöshet som många gånger lyfter Rolling golden holy en bit över verkshöjd upplevs lika ofta väl lättviktig och lättvindigt utförd för att lämna några mer bestående minnen.

Mark Andersson

Bonny Light Horseman – Rolling golden holy – (37d03d/Playground)

Utvalda spår
Sweetbread, California, Summer dream, Comrade sweetheart.

Lyssna också på
Hiss Golden Messenger – Heart like a levee
Anaïs Mitchell – S/t
Bonny Light Horseman – S/t

Lämna ett svar